Romania

Toget ut mot kysten er røykfritt, og vi har en 14 timers reise foran oss. Miha går ut på gangen for å røyke, hvor passasjerene bytter på å holde utkikk etter konduktøren. Vi deler kupé med et eldre ektepar. Damen sier hun kan lukte hvilke forskjellige merker som blir røyket utenfor. Hun vil sitte på café, med en kaffe og en sigarett.

”Vi kan jo hoppe av på neste stasjon?”
”Jaja” svarer mannen hennes og smiler.
”Tror du ikke jeg ville gjort det? Jeg er ennå ung!”

De har vært i Timisoara på sightseeing. De er gått av med pensjon i forholdsvis ung alder og vil ikke bare sitte hjemme og gjøre ingenting. “Dere må nyte livene deres” sier kvinnen. Miha oversetter. ”Dere må gjøre alt dere vil i livet, alt dere synes er spennende, bare ingen narkotika!” Vi har så mange muligheter, vi kan dra hvor vi vil og studere hva vi vil. Det er ikke lenger slik at en utdanner seg til et yrke, som så blir jobben ens for resten av livet. Vi må utnytte at vi har så mange muligheter. Jeg sier at det er nettopp dette som er så vanskelig. Vi har så mange muligheter at det er lett å velge feil.

Jeg blir igjen i Bukarest noen dager. Mannen foran meg på bussen inn til sentrum korser seg tre ganger ved hver kirke vi kjører forbi. Ioana møter meg ved stasjonen og tar meg med til caféen til Theodor, vi drikker te og snakker om teater og om forskjellige forestillinger de har gjort.

På kvelden tar en av byens mange løshunder følge med oss gjennom gatene. Han plukker seg ut Theodor som ny bestevenn, går langs beinet hans, stopper når han stopper og går når han går. Når regnet blir for kraftig søker vi ly under et stort tre, og hunden søker ly bak Theodor. Han fortsetter å følge oss til vi kommer til en stor åpen plass hvor han blir jaget vekk av noen andre hunder.

___________________________________________________________________________________

dog

“The streets are ours”

___________________________________________________________________________________

Huset til Theodor viser seg å være et gammelt spøkelseshus. Hele huset står tomt, kun to rom er bebodd av Theodor og en venn. Eieren er den sveitsiske Dr. Wisz. Vi ler av at navnet hans høres ut som navnet til en gal vitenskapsmann, det passer litt for godt til stemningen i huset. Det finnes en vinkjeller, og en labyrint av trapper og tomme tom, knuste speil, gamle kister og lenestoler. Utsiden av huset er overgrodd av eføy og er gigantisk, Theodor mener det må finnes flere rom enn de de har funnet til nå.

Hjemme i oppgangen til Ioanas hus spør en gammel hjemløs dame oss om sigaretter. Vi tar en skranglete heis opp til åttende etasje og går i stummende mørke opp de siste trappene til loftet. Rommene her oppe pleide å være bebodd av tjenerne i huset, som jobbet for de rike familiene i leilighetene lenger nede. Loftet består av en smal mørk gang med flere dører, Ioana deler et av rommene med en venn. Det er kvelende varmt og de har fjernet glasset i de fleste vinduene for å slippe inn frisk luft.

___________________________________________________________________________________

gang

___________________________________________________________________________________

Vi tar med oss en flaske vin på taket, klatrer opp en stige gjennom takvinduet og balanserer ut til kanten. Her oppe har vi utsikt over hovedgatene og alle de høye husene og hotellene. Vi har bare kjent hverandre noen timer. Vi snakker om likhetene mellom jobben som antropolog og som teaterregissør, at begge deler har mye med ønsket om å bli kjent med mennesker å gjøre. Og det å ha veldig uklare fremtider. Med altfor mange muligheter. Skummelt, men veldig fint også.

Advertisements

~ by chicida on October 20, 2009.

2 Responses to “Romania”

  1. For en reiseskildring. Fantastisk. Jeg regner med at Dr.Wisz mangler et øye. Eller i alle fall en hånd.

  2. ja jeg ser for meg en slags krysning mellom kaptein sabeltann og einstein. med monokel. og tusen takk! :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: